Piper-Heidsieck, Charles Heidsieck en Rare Champagne behalen B Corp-certificaat
Champagnes Piper-Heidsieck, Charles Heidsieck & Rare Champagne, die deel uitmaken van het familiebedrijf EPI Group, zijn verheugd te kunnen aankondigen dat de drie producenten de B Corp-certificeringsstatus behaald hebben met een score van 91,9 punten. Dit is geverifieerd door B Lab, het non-profit netwerk dat in 2006 werd opgericht.
Door deze certificering versterken deze drie iconische Champagnehuizen hun toewijding voor zowel sociale als milieukwesties. Dit is een cruciale stap in de herziening van hun werkwijzen richting een positief en doelgericht bedrijfsmodel.
B Corp-certificering is een van de meest veeleisende certificeringen te behalen, dankzij het beoordelen van de sociale en milieu-impact van elk merk met meer dan 200 vragen, zoals gedefinieerd door B Lab, met betrekking tot bestuur, werknemers, gemeenschappen en het milieu. De B Corp-certificering houdt in dat het merk verantwoording aflegt aan alle belanghebbenden, niet alleen aan de aandeelhouders, en dat het transparant is door informatie over zijn prestaties te laten toetsen aan de normen van B Lab en die informatie openbaar te maken op zijn B Corp-profiel op de website van B Lab.
B Corp-certificering beoordeelt niet alleen een product of dienst. Het beoordeelt de algemene positieve impact van het bedrijf dat het ondersteunt en het betrekt in een proces van voortdurende verbetering.
Aldus Damien Lafaurie, President & CEO van Champagnes Piper-Heidsieck, Charles Heidsieck & Rare, alsook de Wijn- en Champagne divisie van EPI Group: "Wij zijn er zeer trots op dat wij ons mogen aansluiten bij deze gemeenschap van pioniers die een wereldwijde beweging van mensen op gang brengen die het bedrijfsleven gebruiken als een kracht voor het goede en die de wereldeconomie transformeren ten voordele van alle individuen, gemeenschappen en ook de planeet. Wij zijn vereerd dat wij de eerste producenten in de Champagne zijn die de Certified B Corporation status hebben bereikt en wij zijn volledig toegewijd aan de visie van B Lab om te werken aan een inclusief, rechtvaardig en regeneratief economisch systeem. We hopen anderen in de wijnindustrie te inspireren om zich ook bij deze zaak aan te sluiten!"
"Ik ben bijzonder trots op het enorme werk dat de teams van Champagnes Piper-Heidsieck, Charles Heidsieck & Rare hebben verricht om de grondige transformatie te bewerkstelligen die vereist is voor de B Corp-certificering, en we zullen ons in de toekomst alleen maar blijven verbeteren", voegt Lafaurie eraan toe. "Ik hoop dat onze specifieke aanpak een stimulans zal zijn voor collectieve initiatieven binnen de Champagne appellation met betrekking tot zowel sociale als milieukwesties."
De concrete initiatieven die de Huizen hebben genomen om het B Corp-certificaat te behalen, omvatten:
- Integratie van een doel in het statuut van de onderneming, en dus een benefit corporation worden die een materieel positief effect op de maatschappij en het milieu wil creëren.
- De koolstofvoetafdruk in overeenstemming met de klimaatovereenkomst van Parijs tegen 2030 verminderen met 61% in absolute cijfers voor scope 1 en 2 en met 46% in intensiteit per geproduceerde fles voor scope 3, door zich aan te sluiten bij het Science-Based Targets-initiatief en ruim vóór 2050 koolstofneutraal te worden.
- De lancering van een drastisch energiebesparingsprogramma (-40% tegen 2025), waarbij het gebruik van fossiele brandstoffen in de productieactiviteiten volledig wordt uitgebannen en 100% hernieuwbare elektriciteit wordt gebruikt.
- Verplaatsing van 100% van de leveranciers naar Europa tegen 2030.
- Voortzetting van duurzame milieupraktijken in hun eigen wijngaarden. De Huizen gebruiken momenteel nul onkruidverdelgers, nul pesticiden, nul chemicaliën om rot te behandelen en nul CMR-producten. Ze zijn ook voorstander van het gebruik van biologische amendementen, wijnbouw en alle initiatieven die de biodiversiteit in de wijngaarden bevorderen.
- Ondersteuning van de omschakeling van alle wijnbouw partners van de VDC (duurzame wijnbouw in de Champagne) tegen 2025.
- Invoering van doelstellingen inzake duurzame ontwikkeling voor elke werknemer om de verspreiding van beste praktijken in alle sectoren en op alle niveaus van de onderneming te versnellen.
- Een blijvende inzet voor gendergelijkheid op elk niveau van de organisatie.
- Een grote verscheidenheid aan werknemers aanmoedigen door de nadruk te leggen op inclusie en het aanwerven van jong talent met diverse achtergronden en door "Nos Quartiers ont des Talents" te steunen.
https://www.piper-heidsieck.com
https://www.rare-champagne.com
Over EPI: EPI is een particuliere investeringsmaatschappij onder voorzitterschap van Christofer Descours. De EPI Group speelt een rol als toegewijde aandeelhouder in de ondernemingen die zij selecteert en ondersteunt bij de ontwikkeling van hun activiteiten en de overdracht van kennis. Haar strategie van waardecreatie is gebaseerd op verschillende bedrijfsonderdelen: Mode en Luxe (Bonpoint, J.M. Weston) onder leiding van Valérie Hermann, Wijn & Champagne met Huizen van wereldklasse (Piper-Heidsieck, Charles Heidsieck, Rare Champagne, Biondi-Santi, Chateau La Verrerie, Tardieu Laurent, Isole e Olena) onder leiding van Damien Lafaurie, en Financiële Investeringen, waaronder vastgoed, onder leiding van Franck Hagège. De teams van de EPI Group worden gedreven door een gedeelde passie en ambitie om het volledige potentieel van de projecten en talenten die zij samenbrengt, te ontplooien.
Over B Lab: B Lab is het non-profit netwerk dat de wereldeconomie transformeert ten voordele van alle mensen, gemeenschappen en de planeet. Het werd in 2006 gestart met het idee dat een ander soort economie niet alleen mogelijk, maar ook noodzakelijk was, en dat het bedrijfsleven het voortouw kon nemen op weg naar een nieuw, door belanghebbenden gestuurd model. B Lab werd bekend door het certificeren van B Corporations, bedrijven die voldoen aan hoge normen op het gebied van sociale en milieuprestaties, verantwoording en transparantie.
Over het Science Based Targets-initiatief: Het SBTi is een samenwerkingsverband tussen het CDP, het United Nations Global Compact, het World Resources Institute (WRI) en het World Wide Fund for Nature (WWF). De SBTi-oproep tot actie is een van de verbintenissen van de We Mean Business Coalition.
Beeldmateriaal kan gedownload worden in de newsroom van Piper-Heidsieck.
Voor meer informatie, contacteer: